poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Krem chałwowy - idealny na Mazurek (w towarzystwie kwaśnego dżemu)

Kolejna wariacja na temat smarowidła do tradycyjnego mazurka. Chałwa sama w sobie jest dosyć ciężka i słodka, dlatego dobrze jest połączyć ją z jakimś kwaśnym dżemem - np. z aronii, czy czarnej porzeczki. 
Ten krem sprawdzi się nie tylko na Mazurkach, można go śmiało dodać do innych wypieków, lub po prostu posmarować nim herbatnika, czy inne ciacho! :)





Czego nam trzeba?
- 150g chałwy
- 3 łyżki cukru pudru
- 7 łyżek śmietany kremówki (ok 100ml)

Do zrobienia spodu mazurka możecie wykorzystać TEN przepis.
Dodatkowo - nie za słodki dżem ( u mnie domowy z czarnego bzu), ulubione orzechy, bakalie

Przygotowanie:

Chałwę pokruszyć i utrzeć z cukrem, dodać śmietankę (lub po prostu wszystko razem zmiksować) i podgrzać na małym gazie. Podgrzewając mieszać aż masa zgęstnieje. 




Upieczony spód mazurka posmarować dżemem, a następnie ostudzoną masą chałwową. Ozdobić bakaliami, orzechami czy rozpuszczoną czekoladą według uznania.



Uwaga: orzechy można dodać również bezpośrednio do masy.  



W towarzystwie innych mazurków
Mazurki: chałwowy, migdałowy, kajmakowy i pijany kakaowy, oraz blok czekoladowy, ciastka "pieguski" i babka czekoladowo- waniliowa

Jak te słodkości szybko znikają!



Wielkanocne Smaki - edycja IV Smaki dzieciństwa Smaki dzieciństwa Wielkanocne Smaki - edycja IV Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz